Com cuidar els teus ulls: F.lux, G.lux i ScreenShader

Aquestes són recomanacions idònies per community’s i per a totes aquelles persones que, durant anys, han de conviure pel seu treball amb diverses pantalles en distàncies curtes al llarg de tot el dia. La vista és el sentit que principalment ens pot afectar el nostre treball i encara que observem bons hàbits de vida, problemes d’agudesa visual, fotofòbia, mals de cap a partir de mitja tarda, evolució de les diòptries en un temps massa curt, o sensació de sequedat ocular, són símptomes que la vista ens està passant factura d’una exposició a les pantalles perllongada al llarg dels anys.

Tots aquests símptomes són causa d’una perllongada exposició a la llum blava. La llum blava o llum visible d’alta energia, pot provocar fatiga i estrès visual, a més de l’aparició precoç de la DMAE (Degeneració Macular Associada a l’Edat). Els que per motius laborals hem de passar una exposició de llarga durada davant pantalles a una distància curta, hem de protegir els ulls mentre aquesta duri.

Entre el 23 i el 24% de la llum blanca és blava, una llum que té longituds d’ona curta i, per tant, molta energia. En els últims anys hem afegit a la nostra exposició una quantitat enorme de llum sense permetre al nostre sentit de la vista que la digereixi, sense permetre-li que sigui capaç de crear mecanismes fisiològics de compensació. Els monitors i sobretot, els dispositius mòbils (com tauletes i telèfons), emeten una gran quantitat de llum blava i en ser utilitzats en distàncies curtes, són l’últim exemple d’aquesta sobreexposició. En tota la retina, que és part del sistema nerviós central, hi ha gairebé sis milions de receptors, cinc milions aproximadament són per al vermell i el verd, però només mig per al blau (1).

Software idoni:

 • Descarregar a l’ordinador F.lux. Un programari gratuït que ajusta la temperatura del color d’una pantalla d’ordinador d’acord a la seva ubicació i l’hora del dia, en base a les coordenades geogràfiques de longitud i latitud de l’usuari, o d’un codi postal o nom de ciutat, però tot amb l’objectiu de compensar el contrast amb la il·luminació interior. Disponible per a Windows, Mac, Linux, iPhone i iPad.
 • Com a alternativa per si no es pot instal·lar F.lux a causa del sistema operatiu o l’accés als ajustos d’administrador (com pot ser el cas d’escoles o de centres de treball) descarregar l’extensió per Chrome G.lux, una variació lliure i no oficial d’F.lux, per als milions d’usuaris de Chrome.
 • Una altra extensió per Chrome també útil és Screen Shader: Screen Shader canvia automàticament el color de la pantalla per que coincideixi amb els cicles de llum del dia de la teva zona horària. La tenyeix d’un acollidor color taronja per reduir la fatiga ocular i restaurar l’equilibri dia/nit. També proporciona una gran varietat de paràmetres dels seus filtres per a diferents gustos.

Bon hàbits són:

 • Utilitzar ebooks, tauletes i smartphones a una distància correcta entre 35 a 40 centímetres dels ulls. També fixar un tipus de lletra adequat de manera que eviti una aproximació excessiva per dificultat en la lectura
 • En utilitzar l’ordinador, parpellejar freqüentment, assegurant que la parpella superior arriba a tocar l’inferior. El millor parpelleig és el lent, i mirar lluny de tant en tant.
 • Si és possible aixecar-se cada 20 minuts i mirar un minut per la finestra.
 • Posar bé el monitor, amb un cert angle cap avall. Es recomana que la pantalla de l’ordinador estigui 15 o 20 graus (uns 10-12 cm) per sota del nivell dels ulls respecte al centre de la pantalla, i a uns 50-70 cm de distància.
 • Baixa el màxim possible la brillantor del monitor.
 • Configura el sistema operatiu i el navegador d’internet perquè mostri fons fosc i lletres clares.
 • Si és possible obrir la finestra mentre es fa servir l’ordinador ja que l’ambient es carrega d’ions positius que perjudiquen la vista i la salut.
 • Ingerir luteïna. Està present en el kiwi, raïm vermelles, bròquil, espinacs, blat de moro, rovell d’ou, col, créixens, julivert, enciam, pebrot verd, carbassó i carbassa. Segons algunes fonts, ajuda a la màcula a absorbir la llum blava.
 • Utilitza ulleres amb vidres que filtren la llum blava: les ulleres Mars Gaming amb vidres de pigmentació groga s’han especialitzat en el mercat dels gamer’s com els grans usuaris que consumeixen moltes hores davant l’ordinador, però després hi ha moltes marques al mercat que comercialitzen vidres amb un inconfusible reflex blau com les BlueBlock d’Alain Afflelou o les Crizal Prevencia d’Essilor.

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s